Praktische informatie

Deze pagina biedt u praktische informatie over Dubai, met tips over geldzaken, veiligheid, gezondheid, telefonische bereikbaarheid en de taal.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham. Eén Dirham is opgesplitst in 100 fils. In Dubai zijn overal pinautomaten en creditcards worden alom geaccepteerd. Wilt u met creditcard betalen, dan heeft u de pincode van uw kaart en een legitimatiebewijs nodig. De meeste restaurants in Dubai brengen servicekosten in rekening. Wanneer geen servicekosten in rekening zijn gebracht is het normaal om 10% fooi te geven, dus controleer dit voordat u fooi geeft. Wanneer u met de taxi reist is het gangbaar om de prijs naar boven af te ronden en wanneer uw bagage gedragen wordt kunt u tussen de 2 en 5 AED per koffer fooi geven.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mobiel bellen vanuit Dubai is met de meeste providers mogelijk. Het bereik in Dubai is over het algemeen zeer goed. U kunt ook bellen vanuit openbare telefoons. De meeste hiervan accepteren alleen een telefoonkaart, die te koop is in winkels en supermarkten. Wanneer u naar Nederland belt dient u eerst 0031 in te toetsen. Vergeet hierna niet de eerste 0 van het Nederlandse (net)nummer weg te laten.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel inentingen niet vereist zijn, worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A, buiktyfus en Hepatitis B wel aangeraden. Raadpleeg hiervoor uw huisarts of een vaccinatiebureau. In Dubai is de zon vrijwel de hele dag zeer fel, smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en het is zeer raadzaam een goede kwaliteit zonnebril en hoed of pet te dragen. Let er op dat u genoeg water drinkt om het risico op uitdroging te verkleinen. Kraanwater kunt u zonder problemen drinken. De gezondheidszorg in de Emiraten is van een zeer hoog niveau en er zijn genoeg overheidsziekenhuizen. Spoedeisende hulp wordt gratis verleend, voor een normaal consult zult u moeten betalen. Apotheken zijn op bijna iedere straathoek te vinden en veel medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar. Geneesmiddelen zijn goedkoop in Dubai maar het is aan te raden om voor vertrek uw verzekeringspolis na te kijken op vergoeding van de ziektekosten in het buitenland. Het kan verstandig zijn de verzekeringsmaatschappij van de voorgenomen reis op de hoogte te stellen en/of een aanvullende verzekering af te sluiten.

Veiligheid

Bron: Imre Solt, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Dubai is een van de veiligste steden ter wereld, maar het ligt wel in een politiek onrustige regio. Hoewel Dubai zich neutraal opstelt en in de Emiraten zelf weinig aan de hand is, kunt u voor de zekerheid altijd beter even het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken checken. Het blijft verstandig de gewoonlijke maatregelen te treffen: laat waardevolle spullen niet in de auto liggen, ook niet in de (afgesloten) achterbak, maak gebruik van de kluis in uw hotel en zorg voor een kopie van belangrijke documenten die u apart bewaart.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Dubai:

  • Het voltage in Dubai is 220/240 Volt. Voor West-Europese stekkers heeft u een adapter nodig. Deze zijn op veel plekken te koop. De betere hotels lenen ze ook uit aan hun gasten.
  • De officiële taal in Dubai is Arabisch, maar ook Engels wordt zeer veel gesproken, ook in op tv.
  • Bijna alle hotels hebben WiFi en anders is in de buurt wel een business center waar u tegen betaling het internet op kunt.
  • De gebruiker of drager van zelfs maar de geringste hoeveelheid (hard of soft) drugs kan rekenen op aanzienlijke en uiterst onaangename gevolgen. Pak uw eigen koffer in en sluit hem goed af. Neem geen pakketjes van derden mee waarvan u de inhoud niet kent, niet naar of van het vliegveld en ook niet in Dubai zelf.
  • Houdt er rekening mee dat u zich in een Islamitisch land bevindt. Naturisme en topless zonnen zijn absoluut verboden en strandkleding is uitsluitend toegestaan op de stranden. Verlaat u het strand, dan wordt van u verwacht dat u zich weer bedekt. Buiten de stad is het voor vrouwen raadzaam om armen en benen grotendeels te bedekken. Tijdens de Ramadan is eten en drinken in het openbaar verboden en veel restaurants en cafés zijn gesloten. In deze maand kunt u beste naar de supermarkt gaan of gebruik maken van de minibar.
  • Wanneer u mensen wilt fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Islamitische vrouwen mogen helemaal niet worden gefotografeerd en het is verboden foto’s te maken van militaire bases.
  • De faciliteiten voor minder validen worden in Dubai steeds beter. Op het vliegveld zijn zij prima: extra lage incheckbalies en een balie waar het vervoer van en naar het vliegveld kan worden geregeld. Hiernaast zijn speciale taxi’s beschikbaar en de meeste winkelcentra zijn rolstoeltoegankelijk. Veel hotels zijn uitstekend toegankelijk voor mensen met een handicap, maar het is natuurlijk wijs voordat boekt te checken welke voorzieningen het hotel precies heeft.