Vervoer in Dubai

Dubai heeft een prima wegennet, waarop rechts gereden wordt. De stad heeft een enorm fileprobleem zodat veel geïnvesteerd wordt in alternatieve vervoersmogelijkheden, zoals in een metronetwerk.

Huurauto

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een auto huren kan direct bij aankomst op het vliegveld. Hier hebben alle grote autoverhuurbedrijven een vestiging. Natuurlijk kunt u dit ook vooraf via internet regelen. De brandstofprijzen in Dubai zijn relatief laag. Een auto huren is echter alleen aan te raden als u voor langere tijd in Dubai verblijft en ook uitstapjes buiten de stad gaat maken. In de stad staat u voortdurend in de file en het aantal parkeermogelijkheden is beperkt. Bovendien is het verkeer in Dubai zeer hectisch en staat het bekend om het grote aantal ernstige verkeersongelukken. Als u weinig rijervaring heeft of onzeker bent in het verkeer dan kunt autohuur beter vergeten. De politie in Dubai hanteert een zero tolerance beleid ten aanzien van alcohol in het verkeer. Op ‘rijden onder invloed’ staat een gevangenisstraf.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De taxi is een goed vervoermiddel in Dubai. In de stad rijden veel taxi’s en ze zijn niet duur. Chauffeurs gebruiken over het algemeen de meter met een starttarief en een vast bedrag per kilometer. In de stad bevinden zich diverse standplaatsen, bijvoorbeeld bij grote winkelcentra, maar u kunt ook een taxi op straat aanhouden.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het openbaar vervoer in Dubai is goed georganiseerd en u kunt zich per metro of bus makkelijk door de stad verplaatsen. In het openbaar vervoer (bus, metro, waterbus) wordt en chipkaart, de zogeheten Nolkaart gebruikt. Voor toeristen is de rode Nol chipkaart bestemd, die 90 dagen geldig is en maximaal tien keer opgeladen kan worden. Het is een prepaid kaart waarmee vooraf voor een bepaald type rit wordt betaald. De prijs wordt bepaald door het aantal zones dat u gaat reizen. De kaart is te koop op de verschillende bus- en metrostations.

In 2009 is het eerste stuk van het metronet van Dubai geopend. Volgens de planning moet het volledige systeem in 2012 af zijn. Op de website van de overheid wordt uitgelegd hoe reizen met het metrosysteem van Dubai in zijn werk gaat. Hier kunt u ook een rit plannen. De metrolijn loopt van het vliegveld via Bur Dubai en Deira langs de kust tot Jebel ali. Dubai heeft 79 verschillende buslijnen, telt 9 busstations en 1860 bushaltes. De bussen zijn allemaal voorzien van airconditioning. Ook in de bus betaalt u met een Nolkaart. Plattegronden, busroutes en vertrektijden kunt u vinden bij informatiebalies op de busstations.

Wanneer u van Deira naar Bur Dubai wilt of vice versa, dan kunt u het beste gebruik maken van een watertaxi, de abra. Op deze manier vermijdt u de files op de bruggen over de Creek. Langs beide oevers van de Creek zijn verschillende Abra-stations gevestigd. De oversteek van de Creek dient contant te worden betaald. U kunt de Creek ook oversteken per waterbus. Voor een rit met een waterbus betaalt u met de Nolkaart. De waterbussen zijn voorzien van luxe stoelen, panoramaramen, LCD-schermen waarop de route te volgen is en natuurlijk airconditioning.