Achtergrond van Dubai

Dubai is een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Het ligt aan de Perzische Golf en biedt naast kilometerslange zandstranden, chique hotels en restaurants ook een indrukwekkend woestijnlandschap.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De geschiedenis van de stad Dubai begint in 1833, toen een stam uit Abu Dhabi zich vestigde bij wat nu de Creek van Dubai is. De Maktoum familie speelde een grote rol in de ontwikkeling van dit kleine dorp tot de wereldstad van nu. Sjeik Maktoum bin Buti zorgde ervoor dat Dubai zich concentreerde op de handel, visserij en parelvisserij. Bovendien verwelkomde de Maktoums buitenlandse handelaren, die zich langs de Creek vestigden en werd de handelsbelasting afgeschaft. In het begin van de 20ste eeuw was Dubai een belangrijke tussenstop geworden op vele handelsroutes en de Souks (markten) trokken veel bezoekers aan. De ontwikkeling van Dubai kwam in een versnelling toen Sjeik Rashid bin Saeed Al Maktoum in 1960 de Creek liet uitbaggeren, waardoor deze ook bevaarbaar werd voor grote vrachtschepen. De haven kreeg een nog belangrijker plaats toen buuremiraat Abu Dhabi hiervan gebruik ging maken om materiaal voor de olie-industrie in te voeren. De inkomsten van de haven en natuurlijk ook Dubai’s eigen olieopbrengsten, werden door Sjeik Rashid gebruikt om de infrastructuur van Dubai verder te verbeteren. Men legde een vliegveld aan, er kwam een brug over de Creek en ‘s werelds grootste kunstmatige haven werd aangelegd in Jebel Ali. Omdat je aan infrastructuur niet veel hebt zonder de mensen die er gebruik van maken, richtten de volgende projecten van de Maktoums zich op het aantrekken van arbeiders. Zo werden wolkenkrabbers gebouwd om bedrijven te trekken en luxueuze hotels gerealiseerd om toeristen naar Dubai te lokken. Dit alles gebeurde met veel succes, want het aantal inwoners vertienvoudigde sinds 1975 tot meer dan 1,8 miljoen in 2010.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Dubai ligt in het Midden-Oosten op het Arabisch Schiereiland in het Noordoosten van de Verenigde Arabische Emiraten. Het ligt aan de Perzische golf en grenst aan Abu Dhabi in het westen, aan het emiraat Sharjah in het Noordoosten en aan Oman in het Zuidoosten. Vanuit Dubai zijn zowel de andere golfstaten, zuidelijk Azië, als Oost-Afrika gemakkelijk per land of zee te bereiken. Bovendien ligt Dubai ook op de vliegroutes tussen Azië en Afrika zodat veel vluchten een tussenstop in Dubai maken.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Dubai heeft officieel 1.87 miljoen inwoners, maar het aantal mensen dat zich dagelijks in Dubai bevindt is ongeveer 2.8 miljoen omdat heel veel zakenlieden vanuit andere landen in Dubai verblijven. Omdat 85% van de bevolking van Dubai uit het buitenland komt (hiervan is de helft Aziaat) is het niet verwonderlijk dat 77% van de totale bevolking man is

De nationale taal is Arabisch. Mede door het koloniale verleden van de Emiraten en de internationale betrekkingen, wordt er ook veel Engels gesproken. Aziatische talen als Perzisch, Urdu, Hindi, Malayalam, Bengaals en Chinees zijn ook te horen. De Islam is de staatsreligie en de meeste inwoners van Dubai zijn Islamitisch. Dubai heeft echter ook Christelijke, Hindu en Boeddhistische minderheden.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Dubai ligt in ’s werelds grootste woestijn, de Rub Al Khali (het Lege Kwartier) aan de Perzische Golf en staat bekend om de kilometerslange zandstranden. Het binnenland van Dubai heeft een woestijnlandschap dat, in tegenstelling tot de andere Emiraten, niet met grind is bedekt maar door zand. In het oosten is het zand roodgekleurd door ijzeroxide. In het Zuidoosten van Dubai maakt de woestijn plaats voor uitlopers van het Hajargebergte, dat langs de grens met Oman loopt. De pieken van dit ruige rotsgebergte zijn ongeveer 2.000 meter hoog.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor liefhebbers van bijzondere architectuur is een bezoek aan Dubai een feest. In Dubai staat de hoogste toren van de wereld, de Burj Khalifa. Naast dit gigantische bouwwerk heeft Dubai nog veel meer architectonisch hoogstandjes zoals de Emirates Towers, Burj Al Arab, het clubhuis van de Dubai Creek Golf and Yacht Club en Madeinat Jumeirah. Toch zijn dit slechts enkele van de vele bezienswaardige gebouwen in Dubai. Behalve de moderne gebouwen die Dubai kenmerken is op sommige plekken in Dubai nog traditionele architectuur te zien zoals in de wijk Bastakiya en in het bergdorp Hatta. Bijzonder zijn vooral de windtorens, het eeuwenoude natuurlijke aircosysteem.