Burj Khalifa

De Burj Khalifa is met 828 meter ’s werelds hoogste en meest verdiepingen tellende gebouw ter wereld.

De bouw van het tot op heden hoogste gebouw ter wereld duurde van september 2004 tot 4 januari 2010. Tijdens de bouw stond het bekend als de Burj Dubai, maar vlak voor de opening is het gebouw vernoemd naar de president van de Verenigde Arabische Emiraten Khalifa bin Zayed Al Nahayan. Dit zal zeker te maken hebben gehad met de miljardenhulp die Dubai heeft gekregen die ontstaan is na de extreme daling van de waarde van onroerend goed, ten gevolge van de mondiale financiële crisis op het einde van de bouwperiode.

Architectuur

De rondom de centrale kern naar drie kanten als spaken uitstekende ‘vleugels’ van het gebouw geven de Burj Khalifa een Y-vormig grondplan. Deze vorm is gebaseerd op de woestijnbloem, de Hymenocallis. Door de Y-vorm, die naar boven ook nog trapsgewijs toeloopt, is dit gigantische bouwwerk tegen sterke windvlagen bestand.

Observatiedek

In de toren bevinden zich luxe particuliere appartementen, bedrijfsruimtes, het exclusieve restaurant At.mosphere en diverse lobby’s. Nadat u een kaartje voor de At the Top Experience heeft gekocht, zoeft u per hogesnelheidslift met 36 kilometer per uur naar het observatiedek op de 124ste verdieping. Hier heeft u rondom zicht over stad, zee en woestijn. Met speciale telescopen kunt u een virtuele tijdreis maken en de omgeving van de toren zien zoals het vroeger was en zoals het er in de toekomst uit zal zien.

Foto’s van Burj Khalifa

Ligging